• Haberler
  • Sağlık
  • Prof. Dr. Demirdağ: 'antibiyotikler belirli kurallar çerçevesinde kullanılmalı'

Prof. Dr. Demirdağ: 'antibiyotikler belirli kurallar çerçevesinde kullanılmalı'

Fırat Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunarak, Antibiyotiklerin doğru zamanda, doğru dozda kullanılmasının önemli olduğunun altını çizdi.

18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü dolayısı ile Fırat Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, 2015 yılından beri her yıl 18-24 Kasım tarihlerinin antibiyotik kullanımına yönelik olarak, alınması gereken tedbirler nedeniyle Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası olarak kutlandığını belirterek; “Özellikle son zamanlarda düzensiz antibiyotik kullanımına yönelik olarak, alınması gereken tedbirler, uyulması gereken kuralların farkındalığı açısından 18 Kasımın ‘Avrupa Antibiyotik Farkındalık günü’ olarak kutlanmakta. 1940’lı yıllarda antibiyotiklerin keşfi tıp tarihine bir mucize olarak geçmiştir. 2000’li yıllardan itibaren antibiyotiklerin keşfinin giderek azaldı, kullanılan antibiyotiklerin sağlık, bitkisel, hayvansal alanlarda düzensiz kullanımından dolayı dirençli mikroorganizmalar gelişti. Dirençli mikroorganizmaların gelişimi toplumda önemli bir halk sağlığı sorununa neden olmakta. Özellikle kanser hastaları, yoğun bakımda yatan hastalar başta olmak üzere, seyahatler nedeni ile gelişen birçok mikroorganizmalar dünyanın her yerine yayılmakta. Antibiyotiklerin belirli kurallar çerçevesinde kullanılması önem arz etmekte. Antibiyotiklerin sadece kullanılması gereken durumlarda kullanılması gerekmekte, doğru zamanda, doğru dozda, doğru sürede kullanılması önemlidir olurken Antibiyotikler gelişi güzel kullanılmamalı. Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre her yıl antibiyotik direncine bağlı gelişen enfeksiyonlardan dolayı yaklaşık yedi yüz bin insanın ölmekte, 2050 yılında bu sayının on milyona çıkacağını öngörüyorum” dedi.