Milletvekili Erol'dan Bakan Göktaş'a soru önergesi
CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.
CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.
Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na verdiği önergede Kadına Şiddet olaylarına değindi.
Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle verdiği soru önergesinde şu ifadeleri kullandı: "Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması Bildirgesi'nde "Kadına Yönelik Şiddet" ister kamusal ister özel yaşamda meydana gelsin; "kadınlara fiziksel, cinsel veya psikolojik zarar veya istirap veren veya verebilecek olan cinsiyete dayalı eylem, uygulama ya da bu tür eylemlerle tehdit etme, zorlama veya keyfi olarak özgürlükten yoksun bırakma" şeklinde tanımlanmaktadır. Türkiye'de kadına yönelik şiddet suçu her geçen gün daha da artmakta ve endişe verici rakamlara ulaşmaktadır. Somut adımlar atılması gerekirken kadına yönelik şiddetle mücadelede en kapsamlı sözleşme olan İstanbul Sözleşmesi'nin geri çekilmesi, yetersiz cezalar ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yaratılması kadınların yaşam alanlarını gün geçtikçe daraltmakta ve kadınlar için her yer tehlikeli hale gelmektedir. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun 2023 yılı verilerine göre; Türkiye'de 2023 yılında 315 kadın erkekler tarafından öldürülmüş, 248 kadın şüpheli şekilde ölü bulunmuştur. 2024 yılında daha şubat ayı bitmeden Türkiye genelinde 45, Elazığ'da ise 1 kadın daha öldürülmüştür. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne sayılı günler kala tüm Türkiye'de olduğu gibi Elazığ'da da kadına yönelik şiddete karşı tavizsiz şekilde mücadele edilmeli ve somut adımların ivedi olarak atılması gerekmektedir.
Bu bağlamda;
1. Elazığ'da, Ocak 2020 yılından bugüne kadar kaç kadın aile içi şiddet nedeniyle kolluk kuvvetlerine başvuruda bulunmuştur? Bu başvuruların kaç tanesi yargıya intikal etmiştir?
2. Elazığ'da, Ocak 2020 yılından bugüne kadar kaç kadın cinayeti işlenmiştir?
3. Elazığ'da, kadına yönelik şiddet suçlarının sona ermesi ve kadın cinayetlerinin Önlenmesi adına bakanlığınızın yürüttüğü bir çalışma var mıdır?
4. Türkiye'de şu an kaç kadın sığınma evi bulunmaktadır? 5. Türkiye'de sığınma evlerinde şu an kaç kadın kalmaktadır?
6. İstanbul Sözleşmesi'nin tekrar uygulanması ile ilgili çalışmalarınız var mıdır?" denildi.