- Haberler
- Güncel
- Dr. Öztürk Kaygusuz: 'kırım-kongo kanamalı ateş hastalığı tedavisi olmayan bir hastalık'
Dr. Öztürk Kaygusuz: 'kırım-kongo kanamalı ateş hastalığı tedavisi olmayan bir hastalık'
Fırat Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Türkkan Öztürk Kaygusuz, Kırım Kongo Kanamalı Ateş Hastalığı hakkında bilgiler verdi.
Fırat Üniversitesi Hastanesi 6.Kat Konferans salonunda gerçekleştirilen eğitime hastane yönetimi ve çok sayıda sağlık çalışanı katıldı.
Kırım-Kongo Kanamalı Ateş Hastalığına kenelerden insanlara bulaşan aynı isimli virüsün neden olduğunu, kanama ve ölüme neden olabilen bir hastalık olduğunu, bu hastalığın özellikle Afrika, Balkanlar, Orta Doğu ve Asya Ülkelerinde endemik olarak görülebildiğini söyledi.
Dr. Türkkan Öztürk Kaygusuz Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Virüsünün, Keneler aracılığıyla hayvanlardan insanlara bulaştığını, özellikle Hyalomma türüne ait keneler aracılığıyla yayıldığını, bu tür kenelerin ülkemizde de bulunduğunu ifade eden Öztürk Kaygusuz, kene teması dolayısıyla Kırım Kongo Kanamalı Ateş Hastalığı açısından hayvancılık, çiftçilik yapan kişilerin, veteriner, kasap, mezbaha çalışanlarının ve kırsal alanda piknik, kamp yapanların risk altında olabileceğini ifade etti.
Dr. Öztürk Kaygusuz yaptığı açıklamada; “Virüs insanlara, kene ısırıkları, kene teması ile geçmesi yanında bu virüsü taşıyan insan ve hayvanların kan, doku ve vücut sıvılarına mukoza veya bütünlüğü bozulmuş deriyle teması sonucunda da bulaşabilir. Hastalığın hayvanlarda belirti vermemekte ancak insanlarda hastalık oluşturabilir. Kene ısırmasından sonra 10 gün içinde hastalığın gelişebilir, ateş, halsizlik, yorgunluk, bulantı, kusma, vücudun bir yerinden kanama gibi bir hastalık belirtisi oluştuğunda beklemeden hastaneye başvurulması önemlidir. Tedavisi olmayan bu hastalıktan korunmak önemlidir, kaşıntısız ve ağrısız olduğu için kene yapışmasının fark edilemeyebilir, bu nedenle kene bulunan yerlerde kasık, koltuk altı, göbek kıvrımları, kulak arkası gibi kıvrım yerleri dâhil tüm vücudun günlük olarak başka bir kişi tarafından gözden geçirilmesi gerekmekte. Kenelere çıplak elle dokunulmamalı, ezilmemeli, vücutta görüldüğü zaman bir pens, cımbız bulunamıyorsa halat şekline getirilmiş bir ip ile vücudu ısırdığı ağız kısmından çekilerek çıkarılması gerekmektedir. Kenenin kolay çıkması için üzerine alkol, kolonya dökülmemeli, yakılmamalı, keneyi kusturacağı için bunlar kesinlikle yapılmamalı. bu hastaları takip eden sağlık çalışanları hastalık bulaşması açısından risk altındadır, bazı sağlık çalışanları bu nedenle kaybedildi, korunmak için eldiven, maske, önlük, gözlük gibi koruyucu ekipmanların kullanılmasına özen gösterilmeli ve izolasyon kurallarına dikkat edilmesi gerekmektedir” dedi.