Diyetisyen Beyza Güner ile Ramazan'a özel

Ramazan ayına yaklaşmış bulunuyoruz. Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutan kişilerin günlük beslenme şekli ve öğün sayısı değişir, az ve sık yeme prensibini yerine getirmek mümkün olmaz. Bu seneki Ramazan önerilerimizde en kritik nokta günlerin uzun ve sıcak olması sebebiyle sıvı desteğini yeterli olacak şekilde sağlamak ve bedeni iyi dinlemek.

Bu seneki Ramazan önerilerimizde en kritik nokta günlerin uzun ve sıcak olması sebebiyle sıvı desteğini yeterli olacak şekilde sağlamak ve bedeni iyi dinlemek.

Ramazan ayında neden kilo alınıyor?

Ramazan ayındaki en büyük şikayetlerden birisi de kilo almaktır. Oruçluyken gün boyu bir şey tüketmediğimiz için iftara doğru kan şekerimiz düşer. Bu yüzden iftarda kısa zamanda yemek yeme ihtiyacı ve kan şekerimizi yükseltme arzusu içinde oluruz. Bu yüzden iftarda ihtiyacımız üzerinde yemek tüketmek özellikle de şekere aşırı yüklenmek ve sonrasında da hareketsiz kalmak kilo almanın başlıca sebepleridir. Uzun süreli açlığın metabolik hızı yavaşlattığını da düşünürsek özellikle sahurda dengeli beslenmeyenlerin kilo alma olasılığının çok daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz.Diyetisyen Beyza Güner ile Ramazan'a özel

Tatlı İsteğine Dikkat!

Ramazan’da sizin de tatlı tüketme isteğiniz artıyor olabilir? İftarda lezzetli tatlıları sofranızdan eksik etmek istemiyor olabilirsiniz? Bu konuda yalnız değilsiniz. Nedeni de çok basit: Bütün gün mideniz boş olduğu için kan şekeriniz düşüyor ve vücut hızlıca ağır ve şekerli yiyecekleri tüketme eğilimine giriyor. Bütün gün oruçlu olmanın verdiği iştah artışı da bu durumu körüklüyor. Ancak normal beslenme düzeninde bile dikkat etmemiz gereken şeker tüketimine, Ramazan’da daha da hassasiyet göstermemiz gerekiyor. Ağır şekerli tatlılar yerine daha hafif seçeneklere yönelmeyi deneyebilirsiniz.

İftarda Sağlıklı Seçimler

Oruç açarken hurma, peynir, domates, zeytin, bal gibi kahvaltılıklar iyi birer alternatiftir. Mercimek, sebze çorbası ve soğuk çorba gibi hafif çorbalar da tercih edilebilir. Orucu açtıktan sonra mümkünse yarım saat beklemeliyiz. Devamında az yağlı et yemekleri, baklagiller, her türden mevsim sebzeleri, zeytinyağlılar, salata, yoğurt gibi gıdalar iftar için idealdir. Tatlı tercihi içinde iftardan bir saat sonra seçim yapılmalıdır.

Sahurda Doğru Seçim Yapın

Sahurda yapılan seçimlerde gün boyu sizi enerjik ve tok tutacak yiyecek ve içecekler olmalıdır aynı zamanda kan şekerini hızlı yükseltmemeli ve susuzluğunuzu dengeleyebilmelidir.
Sahurda sadece su içerek niyetlenmek veya gece yiyip yatmanın son derece zararlı olduğu unutulmamalıdır. Gece yenilen ağır yemeklerin gece metabolizma hızı düştüğü için yağa dönüşme ve karın-kalça bölgenizin yağlanma riski yüksektir.

Sahurda yapılacak güzel bir kahvaltı, bir gün sonrasının orucuna hazırlık için idealdir. İftarda olduğu gibi sahurda da ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınmalıyız. Peynir, yumurta, süt, lifli gıdalar, ideal bir sahur sofrası için yeterlidir.

Susuzluğu arttıracağı için sahurda zeytin yerine 4-5 ceviz veya 10-15 badem fındık gibi seçimler, 1-2 tatlı kaşığı zeytinyağı daha iyi tercih olarak karşımıza çıkar.

Ana yemek yemek tercih edilirse; kıymalı veya tavuklu sebze yemekleri, baklagiller, bulgur, kepekli makarna, mercimek ve bulgur eklenmiş tahıllı çorbalar tercih edilebilir.
Sıvı desteği için; az şekerli komposto, ayran, bitki çayları, az şekerli limonata ve bol su seçilebilir.

SERİNLETİCİ TARİFLER

MEYVE KOMPOSTOSU

1 şeftali, 3 taze kayısı, 1 elma, 3 -4 karanfil, 1 çay bardağı esmer şeker, 1 dal kabuklu, tarçın. Meyveleri kabuklu olarak 4-5 parçaya böldükten sonra 1.5 litre su ile kaynatın. Soğuduktan sonra süzerek içine taze nane ve buzlu olarak servis edebilirsiniz

ZENCEFİLLİ LİMONATA

4 limon suyu, 5 yemek kaşığı bal, 1 ceviz büyüklüğünde taze zencefil, 1 litre su. Limon kabuklarını rendeledikten sonra, limonların suyunu sıkın, bal ve zencefil ile robottan geçirin. Bu karışımı 10 dakika buzdolabında bekletin daha sonra 1 litre su ile yeniden robottan geçirin ve süzün taze nane yaprakları ile servis edebilirsiniz.

SOĞUK ÇORBA

Yarim kg yoğurt, 4 yemek kaşığı haşlanmış buğday veya haşlanmış bulgur ve bol salatalık ile sulandırılarak çorba kıvaminda hazırlanabilir üzerine biraz zeytinyağı eklenebilir.Diyetisyen Beyza Güner ile Ramazan'a özel