Başkan Şerifoğulları'nın Harput projeleri
Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, Tarih ve Turizmde Elazığ Vizyonu başlığı altında Harput için hazırladığı projelerini paylaştı.
Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, Tarih ve Turizmde Elazığ Vizyonu başlığı altında Harput için hazırladığı projelerini paylaştı.
Harput Mahallesi girişinde Basın Müzesi ile Balakgazi Parkı arasında kalan tarihi Dar Kapı bölgesi, hayata geçirilecek olan projeyle canlandırılacak. Alanda, Harput mimarisiyle uyumlu, iki katlı iki konak inşa edilerek hem bölgedeki yapılaşma tamamlanacak hem de alanın ticari potansiyeli artırılmış olacak.
Sarahatun Meydanı’nda yer alan ve büyük oranda yıkılmış olan Osmanlı Dönemi’ne ait Meydan Cami, aslına uygun olarak inşa edilerek ibadete açılacak. Tarihi camiye, kadim kentin manevi iklimini yansıtan ilmi eğitimlerin gerçekleştirildiği bir kimlik kazandırılmış olacak.
Sarahatun Meydanı kuzey yakasında mevcut Valilik Konağı’nın alt tarafında tescilli olmasına rağmen yıkık vaziyette duran ve kısmen varlığını koruyan ve geleneksel Harput mimarisinin izlerini taşıyan üç katlı konakta, restorasyon çalışmaları gerçekleştirilerek turizme kazandırılacak.
Harput’ta Artukoğulları Dönemi'ne ait olduğu kabul edilen ve Harput Kalesi’nin kuzeyinde yer alan Kale Hamamı’nda restorasyon çalışması gerçekleştirilecek ve böylece turizme kazandırılacak. Ayrıca 3 bin yıldan fazla süredir ayakta duran ve Elazığ’ın sembolü Harput Kalesi bölgesinde yapılacak çevre düzenlemesi ve rekreasyon çalışmalarıyla bölgenin hak ettiği cazibesi artırılmış olacak.
Selçuklu Dönemi’nde inşa edilen ve Anadolu’daki en önemli ve eski yapılardan biri olan, aynı zamanda Pisa Kulesi'nden daha fazla eğri olduğu tescillenen Harput Ulu Cami çevresinde, tarihi dokuya uygun rekreasyon çalışmaları yapılacak.
Dabakhane Rekreasyon ve Çevre Düzenlemesi Projesi kapsamında; Harput Kalesi’nin kuzeyinde, dere içerisinde yer alan şifalı kaynak suyu yeniden sağlık turizmine kazandırılacak. Şifalı suyun bulunduğu yapı yöresel mimariye uygun olarak restore edilerek alanda çevre düzenlemesi çalışmaları tamamlanmak suretiyle hizmete açılacak.
Harput’un bir diğer değeri olan Buzluk Mağaraları'nda yapılacak çalışmalarla da Doğal Sit Alanı olarak tescillenmiş, adeta bir turizm harikası olan Buzluk Mağarası'nın yeniden eski cazibesine kavuşması sağlanacak. Bu amaç doğrultusunda Buzluk Mağarası çevresinde rekreasyon çalışması gerçekleştirilerek alan turizme kazandırılacak.
Türkiye’nin en zengin mutfakları arasında kabul edilen Harput mutfağının gizli kalmış değerlerini gün yüzüne çıkarmak ve tanıtımını yapmak amacıyla Gelenekten Geleceğe Elazığ Gastronomi Müzesi şehre kazandırılacak. Harput Hünkar Konağı’nın bir bölümü Gastronomi Müzesi olarak düzenlenirken, bir bölümü ise gastronomi atölyeleri ile yöresel yemeklerin sunulacağı restoran olarak düzenlenecek. Gastronomi kültürü Harput Hünkar Konağı'nda yaşatılacak.
Yine Harput Sarahatun Cami’nin arkasında yer alan ve tarihte telgrafhane ve postane olarak kullanılan tarihi bina restore edilerek müze olarak turizme kazandırılacak. Müzede, türkülere de konu olan Telgrafçı Akif’in ismi yaşatılacak.
Tarihi Hacı Murat Yokuşu canlandırılacak. Sarahatun Cami önünden Harput Kalesi’ne inen Tarihi Hacı Murat Yokuşu'nda yaklaşık 4 bin metrekarelik bir alanda, zemin katlarda ticari birimlerin yer alacağı tarihi dokuyla uyumlu konaklamaya yönelik butik oteller inşa edilecek. Alan, sosyal donatıları ve rekreasyon çalışmalarıyla Harput için bir cazibe merkezi olacak.
Tarihi Hüseynik Mahallesi Sokak Sağlıklaştırma Projesi'ne de yeni dönemde start verilecek. Eski adıyla Hüseynik, yeni adıyla Ulukent Mahallesi'nin geleneksel Türk İslam mimarisinden izler taşıyan tarihi evler bölgesinde gerçekleşecek restorasyon ve sokak sağlıklaştırma çalışmalarıyla, bölge turizmin yeni adresi olacak.