MÜSİAD dost meclisi'nde, Filistin ile İsrail arasındaki olaylar masaya yatırıldı

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Elazığ Şubesi tarafından düzenlenen, Dost Meclisi Toplantısının bu hafta ki konukları Uluslararası Filistin'e Destek Federasyonu Başkanı, Münir Said ve Mavi Marmara Gazisi, Beytülmakdis Öncüleri Derneği Başkanı Muharrem Güneş oldu.

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Elazığ Şubesi tarafından düzenlenen, Dost Meclisi Toplantısının bu hafta ki konukları; Uluslararası Filistin'e Destek Federasyonu Başkanı, Münir Said ve Mavi Marmara Gazisi, Beytülmakdis Öncüleri Derneği Başkanı Muharrem Güneş oldu.

MÜSİAD Üyelerine Filistin'de yaşanan savaşın gerçeklerini, geçmişte ve bu gün yaşanan sorunları, İsrail'in amaçları, Filistin davası hakkında bilgilendirmelerde bulunuldu.

Beytülmakdis Eğitim ve Yardımlaşma Derneği hakkında bilgi veren Muharrem Güneş; “Derneğimizi Filistin ve Kudüs'e yönelik bilinçlendirme noktasında 2014 yılında kurduk. Bu amaç doğrultusunda Türkiye de bir çok ilde çeşitli kurum ve kuruluşlarda seminer, konferanslar veren, etkinlikler düzenleyen bir derneğiz. Tabi bizim çalışmalarımız çok daha eskiye dayanıyor. 2010 yılında Mavi Marmara olayından sonra bu çalışmaları daha kurumsallaştırma gayesi ile derneğimizi kurduk. Amacımız Filistin davasını tüm yönleri ile bilinçli bir şekilde ele alıp nesilden nesile aktarmaktır.” diyerek Filistin meselesini, dini, siyasi, ekonomik ve akademik boyutları ile ele almak olduğunu dile getirdi.

Filistin ve Kudüs'ün İslam alemi için önemine vurgu yapan Uluslararası Filistin'e Destek Federasyonu Başkanı Münir Said; “Filistin ve Kudüs meselesinin İslam aleminde aslında tam manası ile kavranabilmiş değil. Filistin ve Kudüs davasına Müslüman ülkelerdeki halkın tepki gösterdiğini ama Ülke anlamında yönetimlerin çeşitli sebeplerinden dolayı İsrail'e tepki göstermediğini belirten, Münir said; Türkiye bazında bakarsak Filistin davasına geçmişten beri sahip çıkılmıştır. Filistin bir çok açıdan Türkiye için çok önemli bir coğrafya. Mavi Vatan, Doğu Akdeniz, Kıbrıs, Akdeniz'deki petrol ve gaz rezervleri, enerji hatları gibi bir çok açıdan baktığımız zaman Filistin Devletinin Türkiye için önemi çok daha anlaşılır hale gelecektir. Dolayısı ile Filistin meselesi sadece dini boyutlarda ele alınacak bir mesele değil. Bu meselenin tüm boyutları ile Akademik olarak ele alınması ve toplumun bilinçlendirilmesi gerekiyor” diyerek Filistin davasının bir çok boyutunu gözler önüne serdi.

Osmanlı Devletinin 1917'de Filistin'den ayrılması ile birlikte Filistin halkının yalnız kaldığını ve katliamlara, sürgünlere ve zulme maruz kaldığını hatırlatan Münir said; Filistin halkı bütün bu zulme karşın direniyor. İsrail ve Yahudiler Müslüman Filistin halkına birkaç metrekarelik evleri, arsaları için milyon dolarlar teklif ediyorlar ama onlar kabul etmiyorlar ve Filistin'i, Kudüs'ü terk etmiyorlar. Bu gösterilen direnişe bizimde maddi ve manevi olarak destek çıkmamız ve bu davada Filistinlileri yalnız bırakmamamız gerekiyor” diyerek İsrail'in amaçlarına yönelik açıklamalarda bulundu.

Toplantının kapanış konuşmasını yapan Gürkan; “Filistin meselesi bütün İslam coğrafyasının ortak paydası ve ortak yarasıdır, Filistin ile tarihi, dini, kültürel, ekonomik ve politik bağlarımız var. İsrail-Filistin meselesi kamuoyunda sürekli gündemde olan bir süreçtir. Sorunun temelinde İsrail olmasına karşın batılı kaynaklara itibar edilmekte ve Filistin sorunu olarak isimlendirilmeler yapılmaktadır. Aslında bölgede Filistin sorunu değil bir “İsrail Sorunu” vardır. Bu sorun çözülmedikçe bölge huzura kavuşmayacaktır. Özgür Filistin için emperyalist güçlerin Ortadoğu'daki maşası İsrail'e karşı mücadele veren mazlum Filistin halkına yaşatılan ve tarihte benzeri olmayan bu vahşeti durdurmak için tüm insanlığı harekete geçmeye davet ediyoruz.” Dedi.