MOBBİG 54. toplantısı Fırat Üniversitesi ev sahipliğinde yapıldı
Mimarlık Okulları Bölüm Başkanları İletişim Grubu (MOBBİG) 54. toplantısı kapsamında, gerek 24 Ocak 2020 depreminde merkez üssü olarak etkilenen, gerekse 6 Şubat 2023 depremlerinde afet bölgesi ilan edilen Elazığ'da, 'Mimarlık ve Deprem' ilişkisini ele alan tartışmaların gerçekleştirileceği bir atölye kurgulandı. Bu bağlamda başta mimarlar olmak üzere 'Mimarlık ve Deprem' ilişkisine dair alanlarla ilgili tüm araştırmacıları, depremin çok yönlü olarak yıkıcı etkilerini azaltmak aynı zamanda deprem sonrası yeniden yapılanma sürecine yönelik görüşlerini paylaşmak ve insanlara daha güvenli bir gelecek sağlayabilmek adına Fırat Üniversitesi Mimarlık Bölümü ev sahipliğinde 54. MOBBİG toplantısı düzenlendi.
Kongre Merkezi'nde düzenlenen programa; Fırat Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yılmaz, Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zülfü Çınar Ulucan, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahar Demirel, Mimarlık Okulları Bölüm Başkanları ve temsilcileri ile akademisyenler katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Fırat Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ayça Gülten, yaşanan tüm afetlere rağmen iyileşme sürecinde olunan bu günlerde mimarlık ve yapı üretimine dair eğitimin ne denli önemli olduğuna vurgu yaptı.
Mimarlık Fakültesi hakkında bilgi veren Fakülte Dekanı Prof. Dr. Zülfü Çınar Ulucan ise etkinliğin Fırat Üniversitesi'nde yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Fırat Üniversitesi'nin kuruluşu ve gelinen süreci katılımcılarla paylaşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yılmaz da deprem sürecinde üniversite tarafından yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler verdi. Prof. Dr. Mehmet Yılmaz, “Kahramanmaraş merkezli depremlerin hemen ardından ilgili bölümlerdeki akademik ve idari personellerimiz yıkılan binalarda inceleme yaparken, kampüsümüzde de öğrencilerimiz ve personellerimiz depremzedelerimiz için seferber oldular. Ülkemizin en büyük afetlerinden biri olan bu depremde Üniversitemiz, gıda yardımlarından, psikolojik desteğe, bina incelemelerinden, çadır toplayıp dağıtımına kadar her alanda aktif bir şekilde görev aldı. Ben bu çalışmaların içerisinde yer alan, depremzedelerimiz için yürekten çalışan tüm personellerimizi ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum” dedi.
Mimarlık Okulları Bölüm Başkanları İletişim Grubu Koordinasyon Kurulu Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Derya Yorgancıoğlu da Fırat Üniversitesi'nin 6 Şubat depreminde yaraların sarılması noktasında göstermiş olduğu duyarlılığa dikkat çekti.