Milletvekili Erol'dan belediye ile ilgili bakanlara soru önergesi

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Elazığ Belediyesi'nin borç durumunu İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın, Villa Kent Projesi hakkında da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin yanıtlaması istemiyle TBMM'de soru önergesi verdi.

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Elazığ Belediyesi'nin borç durumunu İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın, Villa Kent Projesi hakkında da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin yanıtlaması istemiyle TBMM'de soru önergesi verdi.

İşte Milletvekili Erol'un Elazığ Belediyesi'nin borçları ile ilgili verdiği 10 soruluk ve Villakent Projesi ile ilgili 4 soruluk önergeler:

“2019 yılında görevi eski başkan Mücahit Yanılmaz'dan devralırken belediyenin borcunun 458 milyon 816 bin 726 TL olduğunu ifade eden Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, meclis toplantısında borcun 2023 yılı itibariyle 779 Milyon 94 bin TL olduğunu beyan etmiştir. Bu borcun içerisine belediyenin %100 iştiraki olan EBUAŞ'ın borcu ve Japon para birimi olan Yen ile ihale edilen altyapı borcu da dâhil değildir. Eski başkan Mücahit Yanılmaz Elazığ Belediyesine Zafran Mahallesi'nde yüzlerce dönüm imarlı arsa ve 70 dönüm parseli yapılmış mezarlık alanı bırakmıştır. Aslında bu arsaların satışından gelen para eski dönemden Elazığ Belediyesine bırakılmış 458 milyon 816 bin 726 liralık borcu sıfırlamaya yeterlidir. Fakat bugün belediyenin artan borçları, %100 iştiraki olan EBUAŞ'ın borcu ve yabancı para birimiyle ihale edilen alt yapı borçlarıyla birlikte borcun 3 Milyar TL yani eski para ile 3 Katrilyon olduğu iddia edilmektedir. Ayrıca Elazığ Belediyesi elektrik borcunu ödeyemediği için belediye meclisinden 170 milyon TL özel bankalardan kredi çekme izni almıştır. Eğer iddialar doğru ise Elazığ Belediyesi için tehlike çanları çalmaktadır. Tasarruf tedbirlerinin uygulanması yönünde yapılan açıklamalar ve alınan kararlara rağmen yerel yönetimlerin borçlanma, kredi çekme ve faiz giderlerini arttırma yoluna gitmesinin önüne geçilmesi gerekirken yaklaşan yerel seçimler öncesinde belediyelerin borçlanmaya yönelmesinin önüne geçilmesi önem taşımaktadır.

Bu bağlamda;

1- Elazığ Belediyesinin Mart 2024 itibariyle toplam borcu ne kadardır?

2- Elazığ Belediyesi'nin kamuya olan borç ve kredi tutarı ne kadardır?

3- Elazığ Belediyesinin özel sektöre olan borcu ne kadardır?

4- Elazığ Belediyesinin özel ve devlet bankalarına borcu var mıdır? Varsa hangi bankalara, hangi ödeme tutarı ve takvimiyle ödenmesi planlanmaktadır?

5- Elazığ Belediyesinin vadesi geçmesine rağmen ödenmeyen borcu ne kadardır?

6- Elazığ Belediyesinin 2014-2019 döneminden kalan borcu ne kadardır?

7- Elazığ Belediyesinin kredi kullanılarak yaptığı yatırım ve projelerin sektörlere göre dağılımı ne şekilde gerçekleşmiştir?

8- Elazığ Belediyesinin genel bütçe vergi gelirinden aldığı pay ne kadardır?

9- Elazığ Belediyesi şubat ayı meclis toplantısında belediyenin elektrik borcu ve muhtelif yerlerde kullanılmak üzere 170 milyon TL kredi çekme talebinde bulunmuştur. Bu kredi sadece elektrik borcu için mi kullanılacaktır? Muhtelif yerler ne anlama gelmektedir?

10- 170 milyon liralık kredi borcu faizi ile birlikte ne kadar geri ödenecektir?”

“Batı Prestij Konutları projesi Elazığ Belediyesi tarafından Aşağı Demirtaş-Hankendi sınırları içerisinde yapılacak bir konut projesidir. Belediyenin resmi internet sitesinde proje; “şehrin en cazip bölgesinde modern ve estetik bir yaklaşımla inşa edilecek, çevre düzenlemesi ve sosyal donatı alanlarıyla modern kent yaşamının tüm özelliklerini bünyesinde barındıracak” şeklinde yayınlanmıştır. Toplam 560 dönüm alan üzerinde hayata geçirilecek proje kapsamında, 501 adet, 3+1, 4+1 ve 5+1 dubleks müstakil konut, ticari alanlar, sosyal tesisler, ilk ve ortaokul, cami ve geniş yeşil alanlar yer almaktadır. Fakat daha sonra EBUAŞ 2023 yılında 559 adet villa projesi için işçilik hizmet alımı ihalesine çıkmıştır. İddialara göre; Elazığ Belediyesinin sosyal sorumluluk projesi diye iddialı bir şekilde vizyona koyduğu Batı Prestij villaları sadece zengini ucuza villa sahibi yapma projesinden başka bir şey değildir. Elazığ Belediyesinin yaptığı zemin etüd raporuna göre; Batı Prestij Villaları projesinde kullanılacak alan üç bölgeye ayrılmıştır. Raporda birinci bölgede yeraltı suyuna 1.5 ile 2 metre arasında rastlanmakta, ikinci bölgede yeraltı suyuna 0-0.50 metre arasında rastlanmakta, üçüncü bölgede ise 1 ile 1.50 metre mesafesinde rastlanmaktadır. Depreme dayanıklı yapı zeminden bağımsız düşünülmemelidir. Zeminle yapı birbirine uygun olursa ve zemine göre yapıyı yaparsanız o zaman yapı depreme dayanıklı olacaktır. Ayrıca zemin etüd raporunda zeminin zayıf olduğu ve iyileştirilmesi gerektiği belirtilmiştir. Ama iddialara göre projede yapılan imalatta sadece temel kazısı alınmış, üzerine silindir vurulmuş, 0-38, 0-50 milim malzemeyi serip serbest bırakılmış ve bunun üzerine grobeton dökülmüştür. Raporda görülmektedir ki zemin proje için uygun değildir. Projeyi değerlendirmek için belediye meclisinde grubu olan bir siyasi parti üyeleri belediyeden projeyi talep etmişler fakat proje kendilerine 6 aydır verilmemiştir. Buda projede saklanacak neler var sorusunu akıllara getirmektedir.
Bu bağlamda;

1- İddialara göre; Villa Kent proje alanı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından gelirinin tamamının kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında kullanılması karşılığında Elazığ Belediyesi'ne bedelsiz olarak verilmiştir. Bakanlığınız belediyenin buradan elde edeceği geliri nasıl tasarruf edeceğini denetleyecek midir?

2- İddialara göre; Elazığ Belediyesinin sosyal sorumluluk projesi diye iddialı bir şekilde vizyona koyduğu Batı Prestij villaları, göründüğü kadarıyla zengini ucuza villa sahibi yapma projesi olmuştur. Bu konuda bakanlığınız bir çalışma yapmış mıdır?

3- Zemin etüd raporuna göre proje alanının birkaç metre altında yeraltı suyuna ulaşılmaktadır. Bu konuda bakanlığınızın kontrol mekanizması var mıdır? Konut inşaatı denetlenmiş midir? Denetim sonuçları nelerdir?

4- İddialara göre; zeminin uygun olmaması dışında yapılan temel kazısının da zorunlu yönetmeliğe aykırı olduğu şeklindedir. Bu konuda bakanlığınız tarafından gerekli incelemeler yapılmış mıdır? Yapıldı ise inceleme sonuçları nelerdir?”