Elazığ'da Kurban Bayramı namaz saati belli oldu
İslam aleminin Allah'a şükürlerini ilettiği kutsal bir bayram olan Kurban Bayramı namazı kaçta kılınır? Bayram namazı bilgileri Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bildirilmiştir.
Kurban Bayramı Namazı Saatleri ve Kılınışı
Kurban Bayramı namazı ne zaman hangi saatlerde okunacak diye merak edenler için Kurban Bayramı namaz saati ve namaz bilgilerini hazırladık. Kurban Bayramı namazı saat kaçtadır ve ne zaman kılınır? Mübarek Kurban Bayramı namazını kılmak için saat araştırması yapan, namaz için camiye vaktinde gitmek isteyen okurlarımız için Kurban Bayramı namazı saati güncel bilgileriyle karşınızda.
Elazığ'da Kurban Bayramı Namazı Kaçta Kılınacak?
ELAZIĞ'da Bayram Namazı 05:35'te kılınacaktır.
Kurban Bayramı Namazı Nasıl Kılınır? Kaç Rekat?
Kurban Bayramı namazı kılınışı nasıldır, kaç rekattan oluşur, hangi dualar edilir? Merak edenler için bilgileri detaylarıyla liste halinde derledik.
Bayram namazı öncesi hatırlatmaların ardından müezzin kayyım nidada bulunarak namaz kılmak için camiye gelenleri nasıl niyet edecekleri konusunda yönlendirir.
Niyet edilirken hangi bayram namazı kılınacaksa o zikredilir. Örnek olarak “Niyet ettim Allah'ım senin rızan için Kurban Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama” şeklinde niyet edilir.
Bundan sonra imamla birlikte hareket edilerek:
1. Rekat
Bayram namazına niyet ettikten sonra tekbir alınır ve eller bağlanır,
Sırasıyla imam hatip ve cemaat sessizce “Sübhaneke duası”nı okur, sonra fasılalar halinde,
Tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak 1. Tekbir alınır ve eller yanlara salınır,
Sonra 2. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,
Ardından 3. Tekbir alınır ve bu sefer eller göbek hizasında bağlanır.
İmam; gizlice “Euzü besmele” çeker, açıktan “Fatiha suresi” ile birlikte “Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim” okur. Cemaat ise sessizce imamı dinler.
Rüku ve secde yapılarak 2. Rekata kalkılır.
2. Rekat
İmam; gizlice “Besmele” çeker, açıktan “Fatiha suresi” ile birlikte “Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim” okur. Cemaat ise sessizce imamı dinler.
Ardından tekrar tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak 1. Tekbir alınır ve eller yanlara salınır,
Sonra 2. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,
Ardından 3. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,
Son olarak 4. Tekbir alınır ancak bu sefer eller kulak hizasına kaldırılmaz ve rükuya gidilir.
Rüku ve secdenin ardından oturulur, “Tahiyyat, Salli-Barik duaları” okunur ve önce sağ tarafa sonra sol tarafa selam verilerek namaz tamamlanır.
Bundan sonra müezzinin refakatinde hep birlikte 3 defa tekbir (teşrik) getirilir. Bu tekbirlerle birlikte imam hatip bayram hutbesi okumak üzere minbere çıkar.
Kurban Bayramı Namazı Teşrik Tekbirleri
Kurban Bayramı namaz tekbirleri getirildiğinde büyük sevap işlenir. Arefe günü sabah namazından başlayan ve bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar devam eden bu sürede, 23 vakit farz namazından sonra tekbirler getirilmelidir. Vacip olan bu tekbirler, cemaatle ya da tek başına getirilebilir.
Teşrik tekbirlerinin başlangıcı Hz. İbrahim'in oğlunu Allah'a kurban etmesi olayına kadar uzanmaktadır. O günden Kıyamet'e kadar bu sünnet sürecektir.
Teşrik Tekbiri: “Allahu ekber, Allahu ekber, La ilahe illellahu ekber, Allahu ekber ve lillahil hamd”
Anlamı: Allah büyüktür, Allah büyüktür, Allah'tan başka kulluk edilecek hiçbir ilah yoktur. Allah büyüktür, Allah büyüktür, Hamd ona mahsustur.” şeklindedir.
Kurban Bayramı namazı duası olarak dini kurallar çerçevesinde özel bir dua yoktur, içinizden geldiği gibi sizin ve bütünün hayrına içten, samimi, iyi niyetli dualar edebilirsiniz.