Dündar: 'Doğal Gaz şebekemiz en güncel uygulamalarla kontrol altında'
11 ili etkileyen depremler sonrası 199 bin 574 abonesinin bulunduğu kentte büyük titizlikle gerçekleştirdikleri çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulunan Aksa Elazığ Doğalgaz Şirket Müdürü Onur Dündar, 'Vatandaşlarımız müsterih olsun, doğal gaz şebekemiz güvenli gaz arzı için sürekli kontrol altında. Hattımızın güvenliğinin her koşulda korunması için büyük bir emek ve gayretle çalışıyor, kalite standartlarını ön planda tutarak en güncel programları kullanıyoruz' dedi.
Türkiye'nin en büyük özel doğal gaz dağıtım şirketi Aksa Doğalgaz, tüm dağıtım bölgelerinde 40 bin kilometreyi bulan şebeke uzunluğuyla 5 milyona yakın abonesine doğal gazı güvenle ulaştırıyor.
6 Şubat'ta meydana gelen, 11 ilde yaklaşık 14 milyon kişiyi etkileyen merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan depremlerin ardından yaşanan zorlu süreçte faaliyetlerini aralıksız sürdüren Aksa Doğalgaz'ın Elazığ'daki çalışmalarıyla ilgili bilgiler veren Aksa Elazığ Doğalgaz Şirket Müdürü Onur Dündar, hayatın olağan akışında ilerlemesi için önemli bir rol üstlendiklerinin bilincinde olarak çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Dündar, şehirlerinde bulunan 1620 kilometrelik doğal gaz şebekesinin doğal afetleri otomatik algılayan sistemlerle birlikte periyodik olarak kontrol edildiğini, doğal gaz şebekesinin daima güvende olduğunu ifade etti.
ŞEBEKEMİZDE DOĞAL GAZ AKIŞINI KESİNTİSİZ SAĞLIYORUZ
Aksa Elazığ Doğalgaz Şirket Müdürü Onur Dündar, yaşanan depremlerin sonrasında Aksa Doğalgaz olarak acil durum teyakkuzuna geçtiklerini belirterek, “124 kişilik ekibimizle, tüm kurum ve kuruluşlarla iş birliği içerisinde çalışarak şebekemizde doğal gaz akışını kesintisiz sağlamaya devam ediyoruz. Vatandaşlarımız müsterih olsun, doğal gaz şebekemiz güvenli gaz arzı için sürekli kontrol altında. Hattımızın güvenliğinin her koşulda korunması için büyük bir emek ve gayretle çalışıyor, kalite standartlarını ön planda tutarak en güncel uygulamaları kullanıyoruz. SAP CRM üzerinde geliştirilen Aksa 360 sistemiyle iş emirlerinden taahhütlere, taleplerden güncel veri akışını görüntülemeye kadar abonelerimize ait tüm bilgileri anlık olarak uçtan uca kontrol ediyoruz. 2020 yılının başında yaşanan Elazığ depremi sonrası afet durumlarında yıkık veya hasarlı binaların takip edilmesi için Coğrafi Bilgi Sistemimizde geliştirmeler yaptık. Maraş depremiyle ise güncelleme çalışmalarımıza devam ederek T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın belirlemiş olduğu hasar tespit listelerine uygunluğumuzu sağladık. Bu sayede abonelerimizden gelen resmi taleplere en güncel ve doğru bilgiyi hızla sağlıyoruz” diye konuştu.
EKİPLERİMİZ 7/24 ÇALIŞIYOR
Yaşanılan zorlu süreçte yaraların daha hızlı sarılması için sahada 7/24 aktif görev aldıklarını ifade eden Dündar, “Bakım ve kontrol çalışmalarımızda kaçak arama cihazıyla donatılmış araçlarla, bu araçların giremediği bölge ve sitelerde ise hassas el detektörleriyle doğal gaz şebekemizin kontrolünü gerçekleştiriyoruz. 199 bin 574 abonemizin bulunduğu Elazığ il merkezi ve Akçakiraz, Hankendi, Karakoçan, Kovancılar, Palu, Sarıcan, Sivrice, Yazıkonak, Yurtbaşı ilçelerimizdeki 4 şehir giriş istasyonumuzda ve 1620 km'lik dağıtım şebekemizde gaz kaçağı tespit araçlarımızla caddelerden sokaklara, tesislerden bulvarlar ve binalara kadar birçok alanda tarama işlemi yapıyoruz” dedi.
ALARM VE İZLEME SİSTEMLERİYLE ŞEBEKE KONTROL EDİLİYOR
Tüm afet durumlarında doğal gaz arz sürekliliğinin sağlanması gerektiğini söyleyen Dündar, “Sevkiyat Kontrol Merkezimiz sayesinde kriz merkezimizde ve tüm mobil cihazlarda şebekemizi anlık olarak izleyebiliyor, alarm sistemiyle kritik indikatörleri takip ederek hızla müdahale edebiliyoruz. Hatlar binalara gelmeden önce şebeke içerisine konumlandırdığımız gas-stop ve servis regülatör emniyetleri sayesinde binanın yıkılmasından kaynaklı olarak hatlardan gaz çıkmaya başlaması durumunda gazı belirli oranlarda noktasal olarak kesebiliyoruz, böylelikle herhangi bir yangın durumuna sebep olacak yakıt akışının durdurulması sağlıyoruz. Sorun olmayan noktalar ise doğal gaz kullanımına güvenle devam edilebiliyor. Ayrıca sektörlerle bölgelere ayrılarak dizayn edilen şebeke altyapısı sayesinde daha büyük bir alanı etkileyen afetlerde bölgesel durdurmalar da rahatlıkla yapılabiliyor. Devreye giren bu üst düzey güvenlik sistemleriyle korunan şehir giriş ve bölge istasyonlarıyla doğal gaz şebekesinde herhangi bir sorun yaşanmıyor, büyük afet durumlarında dahi yaşanabilecek kazaların önüne geçilebiliyor. Yapısal zararlar anında tespit ediliyor, hızlı müdahalenin ardından koruma en üst seviyede gerçekleşmiş oluyor” dedi.
VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞIYORUZ
Süreç boyunca çalışmalarına destek veren tüm kurum, kuruluş ve vatandaşlara gösterdikleri duyarlılık için teşekkür eden Dündar, sözlerine şöyle devam etti: “Elazığlı vatandaşlarımızın ısınma, sıcak su ve pişirme ihtiyaçlarının her durumda karşılanmasının hayati önem taşıdığının farkındayız. Bunun için var gücümüzle çalışıyoruz. Tüm Türkiye'yi yasa boğan deprem felaketinin ülkemizde bir daha yaşanmamasını yürekten temenni ediyor, hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.”