Başkan Çınar: 'Elazığ adına müjdeler bekliyoruz'
ASKON Şube Başkanı Abdullah Çınar Ankara Temasları Kapsamında Ak Parti Elazığ Milletvekili Mahmut Rıdvan Nazırlı ile birlikte KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt'a Elazığ'daki İşletmelerin talepleri ile ilgili ziyaret gerçekleştirdi.
ASKON Şube Başkanı Abdullah Çınar Ankara Temasları Kapsamında Ak Parti Elazığ Milletvekili Mahmut Rıdvan Nazırlı ile birlikte KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt'a Elazığ'daki İşletmelerin talepleri ile ilgili ziyaret gerçekleştirdi
Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Elazığ Şube Başkanı Abdullah Çınar, Ak Parti Elazığ Milletvekili Mahmut Rıdvan Nazırlı ile birlikte Deprem bölgesindeki İşletmelere yönelik Acil Destek Kredisi Programının kapsamının genişletilmesi ve başvuru kıstaslarının genişletilmesi ile ilgili KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt'a ziyaret gerçekleştirerek Depremden etkilenen Elazığ'daki esnafların ve ticari işletmelerin talepleri iletti.
“ELAZIĞ ADINA MÜJDELER BEKLİYORUZ”
Çınar, KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt ile gerçekleştirdikleri toplantının olumlu geçtiğini, yakın zamanda Elazığ'daki ticari işletmelerin ekonomilerini yakından ilgilendiren desteklerle ilgili müjdeler beklediklerini ifade etti.
Görüşmeye dair açıklamalarda bulunan Çınar "Elazığ ilinin depremde zarar gören illerin içerisinde işletmeler açısından çok farklı durumda olduğunu, 24 Ocak 2020 Elazığ merkezli Deprem arkasından Küresel pandemi salgını ve 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremle arka arkaya çok büyük sıkıntılar yaşamış ve yaşamaya devam ettiğinden esnaflarımızda ve birçok ticari işletme sahiplerimizde toparlamalarının mümkün olmadığı kanaati oluşmaya başladığını, tam bu aşamada Elazığ'ın mutlak suretle en azından Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Malatya illeri ile aynı statüde değerlendirilmesi gerektiğini düşündüğümüzü, eğer bu talebimiz değerlendirilmezse, Afad verilerine göre de Elazığ en fazla hasar gören 5. İl olması hasebiyle haricen 5. İl olarak diğer 6 ilden farklı bir ara il statüsü verilmesi ve desteklemelerin buna göre yapılması gerektiği talep ettiğimizi, Kıymetli Milletvekilimiz Sayın Mahmut Rıdvan Nazırlı ile birlikte değerli KOSGEB Başkanımız Hasan Basri Kurt'a ilettik." dedi.
Sorunların ve taleplerin iki aşamalı olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirten Çınar; "Sanayi sektörünü ayrı, hizmet sektöründeki esnafları ayrı değerlendirmek lazım." dedi.
KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt'a 7 maddelik bir talep dosyası sunduklarını belirten Çınar, ‘'Elazığ'daki işletmeleri ve Elazığ'daki ticari hayatı doğrudan ilgilendiren konuları değerli KOSGEB Başkanımıza ilettik ve olumlu geri dönüşler aldık, süreci bizimle birlikte takip eden ve desteklerini esirgemeyen kıymetli Ak Parti'li Elazığ Milletvekillerimiz Sayın Mahmut Rıdvan Nazırlı'ya, Sayın Erol Keleş'e, Sayın Ejder Açıkkapı'ya ve Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Sayın İdris Alan'a teşekkürlerimi iletiyorum.'' Dedi.
Başkan Çınar, KOSGEB Başkan'ı Hasan Basri Kurt'a ilettikleri talep dosyasındaki maddelerini açıkladı. Açıklanan maddeler ise şu şekilde;
1.Şu anki deprem kredisi için OSB ve Küçük Sanayi Sitleri dışındaki firmalardan Hasar gören işletmelerden İmalatçı, Tamirci, Toptan Satıcı, mİmar ve Mühendisler faydalanabilmektedir. Yani çarşıda bir perakende esnafın işyeri yıkılmış veya ağır hasarlı olsa bile maalesef krediye başvuramıyor. Deprem kredisindeki bu sektör kısıtlamalarının kalkmasını talep ediyoruz.
2.Mevcut Kredi tutarları mikro ölçekli işletmeler için 250.000 TL, küçük ölçekli işletmeler için 500.000 TL, Orta Ölçekli İşletmeler için 1.000.000 TL'dir. Bu rakamların yükseltilmesi gerektiğini ama daha önce KOSGEB'in diğer tüm desteklerinin mutlak suretle bugünkü ekonomik şartlara göre yükseltilmesini talep ediyoruz. Elazığ'a verilecek KOSGEB desteklerinin en az %50 artırımlı olmasını talep ediyoruz.
3.Destek programlarımın süresinin, program başvurularının ve sürecin 2024 yılı içerisinde de değerlendirilmesini istiyoruz. Maalesef yeniden ayağa kalma sürecimiz biraz uzun olacaktır.
4.İmalatçılarımıza yönelik işletme kredisi ve makine teçhizat için hibe ve kredi destekleri bekliyoruz. İlimiz yapı malzemeleri sektöründe öncü iller arasında olduğundan depremde zarar gören illerin inşaatlarının Elazığ ilinden karşılanmasının ilin ayağa kalkmasında önemli katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Bunun için Mevcut işletmelerin kapasite artışları için makine teçhizatlara ihtiyaçları var. Makinayı tedarik edenlerin işletme kredilerine ihtiyaçları var. Bunlar dolar ve Euro'ya bağlı olduğundan destek rakamlarının ortalama 5 milyon TL'den az olmaması gerektiğini düşünüyoruz.
5.KOSGEB'den her türlü yeterlilikleri sağlayıp kredi faiz desteğine hak kazanan işletmeler maalesef bankalar kredi vermiyorlar. Bahaneler üreterek Ciddi kefalet ve ipoteklerle çok zor ödeme yapıyorlar. KGF kefaletini çok kullandıklarını düşünmüyoruz. Bu yüzden bankalarla işletmeler için KOSGEB'in verdiği kredinin faiz oranlarını cazip hale getirilmesi gerekmektedir.
Personel maliyetlerin ciddi oranda arttığı bir zamanda ilimizde istihdamı arttırmak için işletmelerimize personel desteği, hibesi ve kredisini talep ediyoruz. Nitelikli personel desteğinin şartlarının esnetilmesini talep ediyoruz. Düşük teknoloji firmalarının ve imalat dışı firmalarında yeni mezun olmayanları da kapsayacak şekilde destek verilmesini talep ediyoruz. İlimizde KOSGEB'den destek almış firmalarımızın uygunsuzluklarından dolayı geri ödeme tahsilatlarının kaldırılmasını, KOSGEB tarafından verilen kredilerin hibeye dönüştürülmesini talep ediyoruz. Firmalarımızdan kapananlardan, yükümlülüklerini yerine getirmeyenlerden geri tahsil işlemi yapılmamasını talep ediyoruz” Dedi.